Datorita proprietăților sale medicinale, ceaiul Muntele Grecesc sau ceaiul pastorului este una dintre cele mai renumite plante grecești inca din Antichitate. Este de asemenea cunoscut ca un boost de energie de multi oameni din întreaga lume.

Muntele Grecesc provide din plantele din specia Sideritis, numele având la baza vechiul cuvânt grecesc “sideros” care inseamna fier.


20,00 LEI23,50 LEI

Ceaiul Muntele Grecesc, cunoscut si sub numele de ceaiul pastorului 

Pana in prezent, ceaiul este recoltat respectând tradiții vechi de mii de ani. Exista aproximativ 150 de tipuri de plante din familia Sideritis. Sideritis scardica este planta cea mai răspândita pentru producerea ceaiului.

Diferitele specii de Sideritis sunt cultivate in zona mediteraneeana, dar in special in zona Greciei la altitudini de peste 1000 de metri. Cultivarea la altitudini joase in si culture foarte mari are un effect negative asupra concentrației de substanțe benefice transformând planta intru-un ingredient lipsit vitamine in practicile medicale.

Totuși, nu toate sortimentele de ceai conțin același nivel de uleiuri esențiale si antioxidanți, elemente care definesc calitatea ceaiului. Este important de înțeles ca planta Sideritis este o specie pe cale de dispariție. Alte derivate, mai puțin bogate in uleiuri esențiale si oxidanți, sunt vândute in Germania. Este foarte important daca iți dorești sa bei un ceai autentic sa cauti doar ceaiuri certificate bio, astfel eliminând plantele crescute cu pesticide.
Ceaiul Sideritis, planta considerata medicinala din Antichitate


Proprietățile vindecătoare ale multora dintre aceste plante medicinale au fost lăudate și folosite de medici precum Hipocrate, Teofrast, Dioscoride și Galen din cele mai vechi timpuri și au devenit cunoscute lumii când „Biblia pe bază de plante” De Materia Medica a fost publicata în secolele XII și XIII si numește planta “planta medica”. Tradusa în arabă și latină și după secolul al XVI-lea în germană, spaniolă, franceză, italiană și în cele din urmă în engleză, a constituit baza pentru cunoștințele botanice ale lumii.

În ciuda faptului că oamenii au acces la medicamentele convenționale cumpărate de la cea mai apropiată farmacie, până în prezent, mulți locuitori din mediul rural folosesc ierburi pentru a face ceaiuri, tincturi și alte preparate folosite pentru tratarea tuturor tipurilor de boli. Ierburile erau, de asemenea, utilizate în vindecarea rănilor, în special rănile cauzate de armele de fier și sunt cunoscute pe scară largă pentru efectele lor anti-microbiene. De mii de ani, mușețelul, menta, salvia și verbena au fost plante medicinale utilizate la prepararea infuziilor medicinale în majoritatea gospodăriilor grecești. Cu toate acestea, în ultimii ani, o mulțime de cercetări internaționale s-au concentrat asupra beneficiilor impresionante ale infuziei de Muntele Grecesc.


Beneficiile ceaiului Muntele Grecesc


Muntele Grecesc utilizat pentru a trata Alzheimer’s

Cercetările germane (studiul 1) privind ceaiul Sideritis, cunoscut și sub numele de verbena și Tsai TouVounou, au arătat cu tărie că poate preveni sau chiar inversa boala Alzheimer, o boală mentală degenerativă și debilitantă care afectează acum mulți oameni în vârstă din întreaga lume.

Un alt studiu al cunoscutului cercetător al Alzheimerului, profesorul Jens Pahnke - așa-numitul vânător de Alzheimer - a arătat la șoareci că tratamentul zilnic cu un extract de Sideritis dizolvă și îmbunătățește performanța de memorie a animalelor. Mortea celulelor nervoase la șoareci ar putea fi incetinita, de asemenea, datorită acestui ceaiului. Profesorul de neurologie Jens Pahnke de la Universitatea Ottovon Guericke Magdeburg din Germania a spus despre cercetările sale: „Bând ceai de munte timp de șase luni, pacienții cu Alzheimer au boala la nivelul de acum nouă luni ceea ce inseamna ca boala este in regresie”.

Cercetătorii care lucrează cu Pahnke sunt de aceeași de părere si anume ca extractul de Sideritis este o măsură eficientă și foarte bine tolerată în boala Alzheimer.

 

Ceaiul Muntele Grecesc lupta cu depresia si ADHD

Într-un cadrul unor experimente in vitro și pe animale realizate de Knörle și colab. (2012) au arătat că extracte din Sideritis Scardiaca conțin inhibitori ai recaptării serotoninei .

Ceaiul are un efect de îmbunătățire a dispoziției, asigurându-se că substanța mesager serotonina rămâne mai mult în creier.

Ceaiul Siderita Scardica are un posibil efect psihoterapeutic ca inhibitor al recaptării serotoninei și dopaminei și ar putea fi utilizat pentru tulburări de anxietate, depresie și deficit de atenție. La urma urmei, ceaiul nu conține cafeină în mod natural,  declanșand sisteme antioxidante celulare și previne stresul oxidativ.

Feistel și Appel au confirmat acest rezultat și au scris că extractele apoase de Sideritis scardica sunt foarte eficiente împotriva depresiei în comparație cu alte extracte din plante.

Ingredientele ceaiului Muntele Grecesc influențează, de asemenea, boala ADHD: ceaiul asigură faptul că neurotransmițătorul dopamină, care este responsabil, printre altele, de vigilență, rămâne mai mult în sânge și, astfel, îi poate sprijini pe cei afectați într-un mod natural.

 

Cum influenteaza infuzia de Muntele Grecesc sistemul imunitar?

Ceaiul pastorului are nenumărate efecte și proprietăți, dintre care studiile științifice le confirma pe cele enumerate mai jos:

 •         Anti microbian
 •        Antioxidant și antiinflamator
 •        Antispasmodic
 •         Decongestionant și calmant al durerii
 •         Carminativ
 •         Stimularea dispoziției și antidepresiv
 •         Relaxant
 •         Revigorează funcțiile cognitive

 

Ingredientele din ceaiul de munte ameliorează următoarele simptome, printre altele:

Probleme gastrointestinale: Ceaiul calmează tractul digestiv și reduce inflamația. De asemenea, susține procesele metabolice naturale.

Răceală: Pe lângă proprietățile sale antibacteriene, ceaiul grecesc are și un efect expectorant și, prin urmare, poate ajuta la tuse și la curgerea nasului.

Rani: Puteți folosi ceaiul și pentru vindecarea rănilor folosind o cârpă curată înmuiată în ceaiul de munte grecesc. Are un efect antibacterian și susține, de asemenea, vindecarea rănilor, în special rănile cauzate de armele de fier.

Osteoporoza: Ceaiul Sideritis încurajează formarea osteoblastelor. Prin urmare, îl puteți utiliza pentru a preveni și ameliora osteoporoza (R).

Reumatism: Datorită efectului său antiinflamator poate ameliora durerea în bolile reumatice.

Tensiunea arterială ridicată: Ingredientele din planta Sideritis dilata vasele de sânge și astfel pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale (R).

 

 

Gustul ceaiului Sideritis Scardica

Gustul ceaiului Sideritis este ușor, aromat, picant, cu o ușoară dulceață. Se recomanda consumul acestui ceai cu o felie mare de lămâie, deoarece vitamina C din citrice ajută organismul să absoarbă fierul.

Sfat: pentru un gust mai bun,infuzați planta împreună cualte ierburi gustoase, cum ar fi menta și mușețelul - adăugarea acestor ierburi contribuie doar la beneficiile pentru sănătate ale băuturii dvs.!

Pe lângă multe alte vitamine, planta Sideritis Scardica continue:

 •        minerale precum zincul și potasiul,
 •        tanina,
 •         flavonoide,
 •         antioxidanți,
 •         uleiuri esențiale precum miricina, mentolul, timolul, carvacrolul.

 

Cum se prepare ceaiul Sideritis?

Pentru prepararea ceaiului, vă recomandăm să folosiți cinci până la șase linguri generoase de ceai Sideritis tăiat sau zdrobit pentru un litru de ceai. Fierbeți apa și turnați-o peste părțile plantei - așa se pot dizolva deosebit de bine uleiurile esențiale și flavonoidele. Cel mai bun timp de infuzare este de aproximativ 5 minute. În unele regiuni din Grecia, ceaiul de munte se fierbe în mod tradițional pe aragaz timp de 10-15 minute.

Versiunea rece a ceaiului este recomandată și preferată de mulți oameni din Grecia, mai ales vara. Pentru a încerca varianta sa rece, puneti plantele într-un ceainic de sticlă cu apă rece și lăsați-l să se infuzeze în frigider timp de aproximativ 12 ore. Veti obtine un gust deosebit de delicat, cu note de plante foarte fine.

 

Ceaiul Muntele Grecesc este noul ceai verde

Acest ceai este faimos pentru proprietățile sale de sănătate si  apreciat pentru aroma sa ușoară, netedă, delicioasă, atrăgătoare si poate inlocui ceaiul verde. Gust este ușor pământiu, cu note florale plus note subtile de citrice și mentă și nu conține cofeină în mod natural. In concluzia, aceasta planta Sideritis Scardica este o necesitate pentru un stil de viață sănătos.


Bibliografie si surse de informatie:

Studiul 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4981905/

Studiul 2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22274814/


Surse foto:

https://pixabay.com

https://www.pexels.com

https://unsplash.com