Consumul de ceai verde Matcha are multe beneficii pentru piele. Poate fi folosit pentru a trata rozaceea, acneea și alte afecțiuni ale pielii.

Ceaiul pulbere Matcha și sortimentele de ceai verde sub forma de frunze intra ambele in categoria ceaiurilor verzi, cu toate acestea există câteva diferențe cheie între cele două.

Matcha are mult mai multi antioxidanți EGCG (Epigallocatechin Gallate) decat alte ceaiuri, despre care se știe că are proprietăți antiinflamatorii. De asemenea, poate ajuta la protejarea pielii împotriva deteriorării sanatatii celulelor ca urmare a expunerii la radiatii UV. 

Ceaiul verde în general este bun pentru pielea noastră, iar matcha nu face excepție de la această regulă.

Matcha conține aproximativ 35 mg de cofeină într-o jumătate de linguriță și are potențialul de a conține cantități mai mari de antioxidanți decât ceaiul verde preparat obișnuit. Există cercetări numeroase despre matcha, dar pe langa beneficiile pentru piele se stie ca ceaiul matcha ajuta la prevenirea cancerului și reducere mai multor factori de risc pentru bolile de inimă.

După recoltare, frunzele umbrite in prealabil de Camelia Sinensis sunt puse pe tavi la uscat, in cadrul procesului de uscare acestea se vor sfarama intr-o anumita masura fiind obtinut ceaiul tencha. In urma macinarii ceaiului tencha în rasnite de piatră se va obtine o pulberea fină de culoare verde strălucitor ce se aseamana la consistenta cu talcul ce este cunoscută sub numele de matcha.

Această pulbere este apoi utilizată pentru a prepara ceai sau alte băuturi. De exemplu, matcha-ul folosit pentru ceremonialul ceaiului în Japonia este foarte scump, deoarece este făcut dintr-un tip special de ceai care este folosit doar în acele ceremonii. Matcha-ul folosit pentru smoothie-uri și deserturi este, de asemenea, foarte apreciat de catre pasionatii de ceai.

Există multe beneficii pentru sănătate asociate consumului de matcha, inclusiv conținutul său ridicat de catechină EGCG, care s-a dovedit a avea proprietăți anti-cancer. De asemenea, conține alți polifenoli, cum ar fi epicatechina și galocatechina. Fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume, EGCG este considerat foarte eficient in reducerea radicalilor liberi care duc la deterioarea celulelor pielii, in a reduce inflamațiile și a proteja inima și creierul de boli.

Ceaiul verde Matcha poate ajuta la reducerea acneei, protejarea pielii de radicalii liberi, hidratarea pielii si încetinirea semnelor de îmbătrânire.

Matcha poate varia de la sortimente inferioare, cum ar fi cele culinare, până la sortimentele superioare, cum ar fi matcha ceremonial.

Matcha vine în două clase: ceremonial și culinar. Matcha-ul ceremonial este de cea mai înaltă calitate și trebuie preparat doar cu apa fierbinte. Matcha de calitate culinară poate fi utilizată pentru latte, deserturi sau anumite feluri de mancare, dar trebuie consumată în termen de 2 luni de la deschiderea ambalajului sau aroma sa se va diminua. 

Ceaiul Matcha nu trebuie să fie îndulcit, așa că evitați adăugarea de zahăr sau miere în infuzie.

Surse foto:

https://pixabay.com