In acest articol vom incerca sa raspundem la intrebarea: Ce este prajirea pentru boabele de cafea si cum afecteaza aceasta aroma cafelei?

Prajirea boabelor de cafea este un proces complicat care implica aplicarea cu atentie a caldurii pe boabele de cafea verde pentru a transforma elementele de baza ale vietii continute in fiecare boaba de cafea: zaharuri, proteine, acizi si asa mai departe in arome delicioase de nuci prajite, malt, ciocolata, fructe, fructe de padure, flori si alte arome.

Este important sa tratam fiecare lot de cafea cu mare atentie, combinand urmarirea riguroasa a datelor cu intuitia si expertiza unui prajitor de cafea pentru a obtine o aroma echilibrata.

Care este procesul de prajire a cafelei?

Tehnica prin care sunt incalzite boabele de cafea pentru a le spori parfumul si aroma, precum si pentru a creste solubilitatea, este cunoscuta sub numele de prajire a cafelei.

De ce aducem in mod constant in discutie subiectul solubilitatii?

Pentru ca este o parte necesara a procesului de preparare a cafelei. Rata de solubilitate a substantelor chimice intr-o anumita prajire este cheia pentru a obtine o extractie adecvata prin ajustarea temperaturii, a duratei si a marimii macinarii. Este "ideea unificatoare" a pasionatilor de cafea.

Cafeaua este prajita pentru a obtine solubilitate, adesea intr-un prajitor industrial. Cafeaua, pe de alta parte, poate fi prajita intr-un popcorn popper sau intr-o tigaie de fonta dar rezultatele nu vor fi comparabile.

Mai jos este prezentat un grafic de degustare a cafelei in care veti gasi o succesiune (in ordinea acelor de ceasornic) de componente ale gustului pe masura ce nivelul de prajire pentru boabele de cafea avanseaza de la usoara la intunecata, prajirea usoara prezentand caracteristici mai acide (citrice, acid malic si arome de mere), cea medie prezentand calitati de nuci si ciocolata.

grafic arome obtinute in procesul de prajire a cafelei

Ce se intampla cand boabele de cafea sunt prajite?

Aceste zone ale profilului de prajire apar de-a lungul unui interval de temperatura care este specific fiecarui soi, locatie si altitudine a boabelor. Cafeaua, pe de alta parte, va trece prin cinci etape distincte:

  • uscarea sau ingalbenirea este o etapa critica. Nivelul initial de umiditate al boabelor determina intregul proces de preparare al acelui lot de cafea. In esenta, ea pune bazele pentru restul procesului, deoarece determina cat de intensa sau delicata, rapida sau lenta este prajirea;
  • reactia Maillard reprezinta "rumenirea" initiala a cafelei. Aceasta reactie este catalizatorul pentru sinteza multora dintre cei 1.000 de compusi chimici volatili (adica substante chimice care se disipa rapid in aer si, prin urmare, contribuie la aroma cafelei) care se formeaza in timpul procesului de prajire a cafelei. Aceasta tehnica are cea mai stransa legatura si cu mirosul de paine coapta. Ambele sunt la fel de delicioase;
  • in timp ce in prima faza de prajire, caldura actioneaza asupra boabelor de cafea din exterior spre interior (endotermic), "prima crapare" este prima etapa a reactiilor exotermice, cand presiunea rezultata din evaporarea umiditatii si caldura se acumuleaza in interiorul boabelor de cafea si incepe sa le descompuna din interior spre exterior. Se produce un sunet asemanator cu cel al floricelelor de porumb care pocnesc. Cu toate acestea, spre deosebire de floricelele de porumb, rareori se fractureaza sau explodeaza.

Nivelurile de prajire a cafelei

In timp in ce in prajitoarele mai vechi se prajeau boabele de cafea pe baza zgomotelor si aromelor din fazele mentionate mai sus, prajitoarele de astazi trebuie sa fie mult mai complexe pentru a obtine consistenta loturilor. Nu numai ca majoritatea prajitoarelor comerciale dispun de automatizari pentru a reproduce un anumit profil de prajire, dar toate permit acestor artisti ai savorii cafelei sa evalueze cu precizie progresul prajirii.

Mai jos este prezentat un grafic al cafelelor de la prajire usoara (light)  la prajire extrem de intensa (dark):

tabel cu niveluri de prajire a cafelei si a aromelor principale

Ce implica niveliurile de prajire a cafelei ?

Dupa cum s-a spus anterior, solubilitatea este cel mai important factor in extractia cafelei. Pe masura ce se face prajirea, substantele chimice incep sa se descompuna mai mult, permitandu-le sa se lege mai usor de moleculele de apa, facandu-le mai solubile. Faptul ca aceasta solubilitate este sau nu un lucru pozitiv depinde de competenta prajitorului. In orice caz, o boaba prajita mai intens va necesita o extractie mai scurta decat o optiune prajita mai deschisa.


In final te invitam sa te bucuri din magazinul nostru de ceai si boabe de cafea cultivate si prajite la cele mai inalte standarde de calitate. In oferta noastra vei gasi boabe de cafea single origin din diferite regiuni ale lumii: Brazilia, Columbia, Costa Rica sau Etiopia dar si cafea arabica aromatizata ce iti va rasfata simturile in fiecare dimineata.

Autor: Alex M.

Sursa foto: pixabay.com