Cafeaua este o bautura savuroasa si variata, la fel ca si regiunile in care sunt cultivate boabele de cafea. Poate fi blanda sau intepatoare, cu un corp puternic sau moderata. Cu toate acestea, uneori chiar si varietatea naturala de sortimente de cafea este insuficienta pentru un impatimit.

Cafeaua aromatizata vine in ajutor atunci cand este timpul sa va largiti orizonturile in ceea ce priveste savoarea cafelei.
In productia cafelei cu arome natura boabelor de cafea si ingredientului aromatizant face diferenta.

Boabele de cafea

Tipul de boabe folosite la fabricarea cafelei cu arome are un impact considerabil asupra aromei produsului final. Zaharurile si alti carbohidrati, sarurile minerale, acizii organici, uleiurile aromatice si metilxantinele si, bineinteles, cafeina sunt considerate a fi printre cele peste 800 de substante chimice care au un impact asupra aromei boabelor de cafea.

Aroma boabelor de cafea este determinata de locul in care sunt cultivate si de modul in care sunt prajite. Boabele de cafea sunt adesea denumite in functie de locul de origine dar sunt insotite si de informatii suplimentare, cum ar fi zona tarii, soiul de cafea si metoda de prajire.

Foarte important de stiut este ca boabele de cafea Arabica sunt utilizate pentru producere cafelei cu arome datorita aciditatii lor scazute.

Uleiurile esentiale aromatizante

Uleiurile aromatizante sunt un amestec de arome naturale si sintetice.

Uleiurile naturale utilizate in cafeaua aromata provin din diverse surse, inclusiv din boabe de vanilie, boabe de cacao, migdale si fructe de padure. Aromele de cafea includ lavanda, scortisoara, menta sau coniac.

Pentru a obtine anumite combinatii de gusturi, se pot amesteca mai multe uleiuri diferite. Aromele de cafea pot avea pana la 80 de compusi distincti pentru a genera gusturi cu adevarat deosebite.

Aproape orice aroma poate fi imbinata cu savoarea minunata a cafelei.

Aromele mentionate mai sus sunt de obicei extrem de concentrate si trebuie diluate intr-un solvent. Apa, alcoolul, propilenglicolul si uleiurile vegetale fractionate sunt sunt solventi ce pot fi folositi. In mod obisnuit, acesti solventi sunt substante chimice volatile care sunt eliminate din boabe in timpul procesului de uscare.

Tehnologiile moderne de prajire si aromatizare a cafelei utilizeaza solventi stabili care confera boabelor stralucire si ajuta la pastrarea aromei.

Solventii aromatizanti nu trebuie doar sa fie adecvati pentru utilizarea in produsele alimentare, ci si sa nu reactioneze negativ cu materialul de ambalare si cu echipamentul de procesare cu care intra in contact.
cafea boabe cu condimente scortisoara, anason stelat, alune

Cum este aromatizata cafeaua?

Boabele de cafea proaspat prajite sunt frecvent aromatizate. Pentru a face acest lucru, boabele sunt plasate intr-un malaxor urias cu un design special care permite boabelor sa cada usor fara a fi deteriorate. Mixerele cu banda si malaxoarele cu tambur sunt exemple de acest tip de mixere. Aromele sunt adaugate prin intermediul unui mecanism de pulverizare sub presiune care descompune uleiurile in picaturi mici, permitand o amestecare mai usoara.

Pentru a evita un gust prea concentrat, uleiurile trebuie aplicate treptat pe boabe.

Pentru a se asigura ca gustul se distribuie uniform, boabele sunt rotite pentru o perioada de timp determinata. In functie de marimea lotului si de caracteristicile uleiului esential, aceasta procedura poate dura intre 15 si 30 de minute. Atunci cand uleiul este aplicat pe boabe, acestea devin lucioase, ceea ce sugereaza ca uleiul a fost dispersat uniform.

De asemenea, merita mentionat faptul ca aromele pot fi folosite si in forma uscata. In acest exemplu, aromele sunt combinate cu cafea macinata. Aromele sunt incapsulate de obicei in amidon iar cafeaua macinata trebuie sa aiba suficienta umiditate pentru a permite aromelor sa fie transferate in cafea.

Aromatizarea cafelei cu arome naturale

Exista si alte metode de a schimba aroma cafelei si chiar de a o imbunatati:

1.Tratarea ambalajului In acest scenariu, solutia de aromatizare este aplicata pe peretele interior al recipientului inainte ca boabele sa fie puse in el pentru depozitare si vanzare.
2.Boabele sunt impregnate progresiv cu o solutie fina de aroma intr-o punga inchisa ermetic.

Este dificil de ales cea mai buna abordare dintre cele enumerate, deoarece gustul si aroma produsului finit depind exclusiv de competenta tehnologului si de calitatea componentelor aromatizante. Cafeaua aromatizata va fi echilibrata daca degustatorul si tehnologul(prajitorul) lucreaza bine impreuna. Daca mirosul agentului aromatizant domina aroma naturala a cafelei sau daca cafeaua are o aroma aspra sau are tente nepotrivite, procesul tehnic a fost gresit, iar lotul de cafea a fost compromis.

Sfat: Daca aroma cafelei este prea puternica pentru tine poti sa ii reduci din putere amestecand cafeaua aromatizata cu cafez Arabica intr-un raport de 1:1 sau 1:2.
cafea cu alune si ciocolata

Aromele preferate

Boabele de cafea vin intr-o varietate de arome, dintre care cele mai populare sunt:

1. Teme naturale - cafea cu aroma de nuci, fructe, citrice;

2. Dulciuri - note de ciocolata si caramel;

3. Condimente si mirodenii - gusturi care se apropie de aromele naturale;

4. Deserturi sofisticate – aroma de Tiramisu, Creme Brulee sau deserturi cremoase cum este Dulce de Leche;

Bauturi alcoolice de inalta clasa: Coniac, rom sau aroma de lichior Irish Cream sunt exemple de (din pacate, nealcoolice).

Va reamintim ca un producator care se respecta, asa cum este Majestique Coffee, va folosi doar boabe de cafea arabica de cea mai inalta calitate.

Ambalarea cafelei cu arome

Produsul final este ambalat in timp foarte scurt in pungi sau cutii si sigilat pentru a evita interactiunea cu oxigenul. Pentru a elimina aerul din recipient inainte de ambalare, acesta este purjat cu azot (gaz inert). Oxigenul poate reactiona cu uleiurile esentiale si cu componentele boabelor, provocand deteriorarea calitatii. Atunci cand boabele de cafea prajite intra in contact cu aerul, acestea incep sa isi piarda uleiurile vitale si isi pierd aroma.

Sfat: Daca doriti sa folositi boabele de cafea aromatizata timp de trei sau patru saptamani, pastrati-le intr-un loc rece si intunecat. Boabele pot fi congelate in recipiente ermetice daca trebuie pastrate pentru o perioada lunga de timp.

De unde puteti cumpara cafea aromatizata de inalta calitate?

Cafea cu arome puteti gasi incepand de la marile supermarketuri, dar o selectie mai larga si de calitate premium poate fi gasita doar intr-un magazin online specializat asa cum este LaboratorulNaturii.

Autor: Alex M.
Sursa foto: canva.com