Majoritatea dintre noi nu ne putem imagina viața fără cofeină. Dar cofeina are avantaje și dezavantaje. Deci, există o ceașcă mai sănătoasă de cofeină pentru care putem opta?

Cu toții avem propria noastră sursă de cofeină, fără de care diminețile noastre ar părea incomplete și cei mai mulți dintre noi s-ar lupta să treacă peste zi.

Deci, care este fixul tau pentru cofeină? Este acea ceașcă superbă realizată cu presa franceză sau ești un pasionat al cafelei espresso? Sau este o ceașcă delicioasă de ceai verde sănătos? Oricare ar fi alegerea ta pentru cofeină, cat de multe stii despre bautura cu care iti incepi ziua?

Hai să aruncăm o privire la două dintre băuturile noastre preferate încărcate cu cofeină, ceai verde și cafea, și analizam care dintre ele este mai benefica pentru tine! Așadar, să pornim.


Cofeina: urcușurile și coborâșurile ei

Cofeina este o substanță, care acționează ca un stimulent mental și se găsește în băuturi populare și în unele alimente precum cafea, ceai, cola, boabe de cacao, yerba mate etc.

Cofeina este consumată mai ales pentru vigilență mentală, pentru a scăpa de starea pe care o simți după ce te trezești. La fel ca orice altceva, cofeina este recomandată cu măsură moderată.

Există și beneficii pentru sănătate ale cofeinei, cum ar fi un risc mai scăzut de boli neuro degenerative, cum ar fi Alzheimer și demență, îmbunătățește memoria, ameliorează oboseala și durerile de cap, stimulează metabolismul etc.

Dar există și dezavantaje ale consumului de cofeină. Dacă consumați prea multă, puteți avea următoarele efecte secundare, cum ar fi stomac deranjat; ritm cardiac crescut și anxietate; cofeina în cantități mari  poate interveni și in absorbția calciului,  iar dependența de cofeină poate avea și o serie de simptome de sevraj.

Există avantaje și dezavantaje, dar avem încă nevoie de fixul nostru de cofeină. Deci, hai să alegem cofeina mai sănătoasă dintre cele două, nu-i așa?

Atât ceaiul verde, cât și cafeaua sunt pline de antioxidanți benefici care ajută la reducerea degenerării celulare, la neutralizarea radicalilor liberi din organism și la combaterea inflamației, reducând totodată riscul de boli cronice. „Cofeina” este un ingredient comun în ambele băuturi, însă cantitatea și tipul de cofeină din fiecare diferă foarte mult.

O ceașcă de cafea conține între 100-150 mg de cofeină, în timp ce o ceașcă de ceai verde are doar 26 mg de cofeină.


Ceaiul verde oferă energie conștientă

Toți băutorii de cafea știu de adrenalina care vine cu o ceașcă de cafea și, de asemenea, știu de colapsul care vine după aceea. În timp ce cobori de la nivelul ridicat de cafeină, colapsul te poate face să te simți nervos și anxios.

Dar, cu ceaiul verde nu se simt aceste sentimente de nervozitate si anxietate. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă cofeină, ceaiul verde conține un important aminoacid numit L-teanină.

L-teanina crește activitatea neurotransmițătorului numit GABA, care ajută la promovarea calmului și reduce anxietatea. De asemenea, crește producția de dopamină în creier (hormonul fericirii) și, de asemenea crește activitatea alfa din creier. Combinația de cofeină și L-teanină din ceaiul verde ajută la îmbunătățirea funcționării creierului.

Deci, dacă bei un ceai verde, vei fi la fel de treaz, vei avea o energie mai stabilă și te vei simți mai productiv.


Ceaiul verde este mai prietenos cu stomacul tău

Cafeaua nu este o alegere bună pentru persoanele care suferă de arsuri la stomac, reflux acid sau probleme gastro-intestinale, deoarece cafeaua are o natură mai acidă și poate agrava aceste probleme. Comparativ cu aceasta, ceaiul verde ajută de fapt la stimularea metabolismului. Catechina „EGCG” prezentă în ceaiul verde are de fapt beneficii antiinflamatoare puternice care ajută la colită și alte probleme ale stomacului.


Ceaiul verde are mai mulți antioxidanți

Deși știm că in cafea găsim antioxidanți semnificativi, este o certitudine faptul că ceaiul verde are o concentrație mai mare de antioxidanți și o întreagă varietate a acestora. Una dintre cele mai speciale clase de antioxidanți găsiți în ceaiuri sunt „catechinele”. Catechinele au proprietăți antioxidante și antimicrobiene puternice care ajută la reducerea riscului de boli de inimă; previn apariția bolilor neurodegenerative precum Alzheimer; și de asemenea, ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului. Ceaiul verde ajută in procesul de slăbit, ajută la creșterea rezistenței fizice și la arderea grăsimilor.


Ceaiul verde mai bun pentru anxietate și somn

Pentru persoanele care suferă de anxietate și au o sensibilitate mai mare la cofeină, ceaiul verde este o alegere mult mai bună. Ceaiul verde conține L-teanină, care ajută la creșterea activității alfa din creier și, de asemenea, ajută la creșterea nivelului de dopamină.

Acest lucru ajută la atenuarea anxietății. Deoarece ceaiul verde conține mult mai puțină cofeină decât o ceașcă de cafea, consumul unei cești de ceai verde seara poate fi alegerea ta pentru o băutură care te ajută să te linișteşti și să te relaxezi după o zi lungă, fără să te ţină treaz.

Acestea fiind spuse, ceaiul verde are un gust care se dobândeşte și ar putea dura ceva timp să-ţi placă aroma. Poţi adăuga inițial ingrediente precum lămâie, miere sau chiar îndulcitori pentru a dezvolta gustul pentru această băutură.


Înca un cuvânt despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare și iubite băuturi de pe planetă, iar mai multe studii vorbesc acum despre beneficiile pentru sănătate pe care le aduce consumul potrivit de cafea. Cafeaua poate aduce beneficii sănătății inimii; reduce riscul de Parkinson; reduce riscul de cancer de colon.

Dar aminteşte-ţi că dependența de cofeină este un lucru real și că poate avea unele efecte negative pe termen scurt asupra sănătății tale. 


Tu cu ce alegi sa iti incepi dimineata?