Știi seriile acelea de vară, în care plouă torențial, iar apoi deschizi geamul larg și camera este invadată de prospețime și de mireasma întregii Naturi, proaspăt răcorite de stropii de ploaie…

În acest moment, timpul se oprește și pur și simplu respirăm și existăm în armonie cu viața și cu mișcările Pământului. Pu-Erh este asemeni unei seri răcoroase de vară în care prospețimea îți inundă toate celulele, iar papilele gustative se prind într-un dans al bucuriei generate de savoarea bogată a ceaiului.

Adevărații băutori de ceai, găsesc în Pu’erh un răsfăț. Asemeni poveștii fascinante a vinului, care devine mai bun cu anii, tot la fel, ceaiul Pu-Erh dobândește autenticitate și savoare o dată cu trecerea timpului. 

S-ar putea spune chiar că Pu-Erh este o licoare a înțelepciunii care cucerește de la prima ceașcă de ceai și oferă beneficii nebănuite asupra organismului tău. Haide să descoperim împreună cum a apărut misteriosul Pu-Erh și cum îți poate influența întreaga viață.

1.Ce este Pu-Erh?

Pu’erh este un ceai negru, cu gust încântător. Savoarea sa provine din procesul îndelungat de fermentație care amprentează frunzele sale cu un gust unic. Știai că există sortimente care își mențin aroma până la 50 de ani? La fel ca și vinul, Pu’erh devine cea mai bună băutură din lume prin trecerea timpului. Acesta își regăsește originea în copacul antic Dayeh, ale cărui frunze au o vechime de aproximativ 500-1000 de ani. Aceste frunze poartă înțelepciunea culeasă prin zeci de ani de evenimente, momente și emoții. 

Ceaiul Pu’erh de bună calitate are o aromă minunată, extrem de bogată, care este adorată de băutorii de cafea și asezonează perfect deserturile gustoase. 

2.Cum este obținut ceaiul Pu’erh?

Întreg procesul de creare a ceaiului Pu’erh este un adevărat ritual, care începe prin culegerea frunzelor și mugurilor de ceai din copacii străvechi. Acestea se pun la umbră, fiind pansate și lăsate câteva ore pentru a se elimina surplusul de apă. Toate frunzele se rulează, manual, cu cea mai mare grijă și iubire, pe bețe de bambus, simbol al dragostei. Acest proces nu stopează oxidarea, astfel, ceaiul se usucă lent timp de câteva ore, lăsând frunzele maro. Ceaiul finit se numește maocha (毛茶, ceai aspru sau nerafinat). 

Acesta este amestecat cu apă, acoperit și depozitat într-un loc umed și cald timp de câteva luni. Când este gata, ceaiul este uscat cu atenție și apoi vândut în vrac sau comprimat în prăjituri numite ”sheng pu-erh”.

3.Ce beneficii oferă Pu’erh?

La fel ca și alte ceaiuri negre Pu’erh conține cofeină, fiind extrem de revitalizant și energizant. Acesta substituie cu succes cafeaua sau se poate transforma în cea de a doua ceașcă de ”cafea” consumată după-amiaza, pentru un plus de energie. Totodată, ceaiul este o bogăție de antioxidanți, care iubesc sănătatea inimii și a vaselor de sânge. 

De asemenea, magia aceste licori constă în puterea de susține activitatea chimioterapiei în cazul tratării cancerului. Astfel, componența Pu’erh are puterea de a proteja ficatul de acțiunea medicamentelor chimioterapeutice. 

Miracolul din fiecare ceașcă ar putea fi utilizat în tratamentele de tratare a cancerului. În studiile derulate s-a observat puterea ceaiului Pu’erh de a distruge celulele canceroase, acesta fiind un început plin de speranță pentru identificarea unui tratament împotriva bolii care amenință zilnic milioane de oameni, din întreaga lume. 

Un alt motiv pentru care ar trebui să incluzi Pu’erh în viața ta este dat de probioticele oferite. Aceste probiotice din componența ceaiului au rolul de a ține sub control atât foamea cât și greutatea. De asemenea, ceaiul este util și în cazul unui stil de viață vegan sau chiar în timpul posturilor religioase în care lactatele lipsesc, deci implicit și probioticele oferite de acestea. 

4.Ce sortimente de ceai Pu’erh pot să aleg?

Alegerea celui mai bun Pu’erh din lume, nu este deloc treabă ușoară, mai ales atunci când ești un începător în cultura ceaiului. În primul rând, procesul de selecție începe cu cele două mari tipuri de Pu’erh: vrac sau prăjituri. Acestea din urmă au rolul de a păstra calitatea ceaiului fiind create din frunze de ceai premium și implicând costuri mai ridicate. Prăjiturele Pu’erh sunt perfecte pentru băutorii de ceai cu experiență, pasionați de gusturi noi. Totodată, alegerea acestor prăjituri implică cunoștințe legate de vechimea copacului din care provin frunzele, zona de proveniență și așa mai departe. 

Astfel, pentru începătorii în ale ceaiului se recomandă varianta vrac, mai accesibilă și mai ușor de preparat din toate punctele de vedere. In magazinul de ceaiuri Laboratorul Naturii avem o selecție interesantă de sortimente Pu’erh destinate celor mai fine și pretențioase preferințe. Ceaiul Pu-Erh Perle Cacao poate fi un veritabil ”desert” consumat ca gustare delicioasă și lipsită de calorii, în timp ce ceaiul Pu-Erh Taj Mahal, Fructe sau Yunnan oferă experiențe exotice și te poartă într-o călătorie fascinantă în tainele chinezești. 

5.Cum se prepară Pu’erh? 

Gradul de fermentație este ceea ce deosebește Pu’erh de alte ceaiuri negre sau verzi. Atunci când este preparat corespunzător, Pu’erh se poate transforma în noua ta băutură preferată, grație gustului încântător. 

Procesul începe cu multă răbdare și continuă cu un ceainic și cu apă pusă la fiert. Pur și simplu se toarnă puțină apă fiartă în ceainic și se agită puțin pentru a încălzi pereții recipientului. Apoi se ia o lingură de frunze de ceai și se bagă în ceainic. Se pune restul de apă fiartă, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se recomandă utilzarea unui cronometru în acest sens. 

Apoi se ia o ceașcă preferată și se toarnă ceaiul. Magia începe de la prima gură de savoare, care încântă papilele gustative. Se poate încerca și varianta cu lapte pentru o aromă și o culoare mai intensă. 

Ca de fiecare dată, ritualul de preparare a ceaiului este o adevărată formă de meditație, menită să ofere bucurie și relaxare într-o zi agitată. 

Fiecare ceai începe cu o atitudine pozitivă asupra vieții. Chiar și cele mai grele răspunsuri au fost găsite la o ceașcă de ceai…iar uneori această ceașcă de ceai este începutul celor mai frumoase povești de iubire sau prietenie. Alege întotdeauna Pu’erh pentru a-ți asezona fiecare zi cu prospețime, magie și bucurie. 

Sursa foto: pixabay.com