În articolul de mai jos vom analiza principalele beneficii ale cafelei și vom incerca sa răspundem la întrebarea:

"Oamenii care beau cafea trăiesc mai mult?"

Mai mult decât o simplă băutură, în orice colț de lume ai merge, cafeaua este un stil de viață. Diminețile sunt mai savuroase, întâlnirile cu prietenii au parcă altă aromă și întreaga viață se pune pe modul energic după fiecare cană de cafea savurată. Fie ca bei o cana de cafea arabica sau o cana de cafea cu arome alături de plăcerea de a o savura vei avea parte si de beneficiile ei.
Cu siguranță, la fel ca și mulți alți oameni, te-ai întrebat cel puțin o dată dacă cafeaua este sănătoasă. De-a lungul timpului s-au ridicat o mulțime de întrebări cu privire la efectele cafelei asupra organismului uman. Oamenii de știință au încercat să afle cum influențează consumul de cafea stilul de viață. În rândurile care urmează vom afla împreună dacă oamenii care beau cafea trăiesc mai mult, sau totul este doar un mit.

1.Cafeaua este sursă de antioxidanți

Te-ai gândit vreodată că nu doar fructele și legumele îți pot asigura sursa necesară de antioxidanți? 
În momentul în care dai start la procesul de preparare al cafelei, apa clocotită care merge prin cafeaua măcinată, încorporează compușii chimici ai acesteia. Astfel, cafeaua ta magică, pe lângă gustul savuros, conține și o mulțime de antioxidanți care protejează corpul împotriva stresului oxidativ asa cum reiese din acest studiu (in limba engleza). Practic, corpul tău își creează o protecție împotriva procesului de îmbătrânire sau a altor afecțiuni precum cancer, sau chiar boli de inimă. Fiecare cană de cafea pe care o savurezi conține un puternic complex antioxidant.

În fiecare zi, corpul tău este atacat de așa numiții radicali liberi care pot dăuna proteinelor sau ADN-ului. Ei bine, acești antioxidanți dezarmează toți radicalii liberi care ne pun în pericol sănătatea. Noi oamenii consumăm în medie 2-3 g de antioxidanți care provin în mare parte din ceaiuri, cafea sau fructe de pădure. Deoarece oamenii beau mai multă cafea comparativ cu consumul acestora de fructe, se poate afirma că aceasta este principala sursă de antioxidanți, mai ales în cazul unui consum de 2-4 căni pe zi. 
Acest lucru nu înseamnă că doza de antioxidanți din cafea depășește pe cea conținută de fructe, însă în general oamenii au tendința de a consuma mai mult băuturi bogate în antioxidanți decât alimente. 

2. Scade riscul de boli cronice

În anul 2012, un important studiu asupra consumului de cafea susținea legătura dintre consumul a 4-5 cești de cafea pe zi și riscul redus de moarte pe parcursul a 12-13 ani, timp în care cercetarea a fost derulată. Practic, consumul mare de cafea a generat o rată de deces cu 12-13% mai redusă. Probabil te întrebi cum este posibil ca o simplă băutură să facă minuni. Ei bine, analizând cauzele comune ale deceselor, s-au constatat efectele benefice ale cafelei asupra prevenției bolilor de inimă, diabet, infarct sau chiar boli respiratorii. 

3. O cană de cafea îmbunătățește memoria

Dincolo de doza de energie, cafeaua îmbunătățește memoria! Un important studiu publicat în jurnalul ”Nature Neuroscience” susține că o ceașcă de cafea îmbunătățește memoria, cel puțin 24 de ore după consum. În acest mod, cafeaua devine un adevărat aliat al sesiunilor de învățare, făcând procesul de memorare mult mai simplu și ușor. Mai mult decât atât, studiile arată și faptul că un consum regulat de cafea protejează creierul împotriva bolii Alzheimer. 

4. Cafeaua protejează ficatul 

În ultimii 20 de ani, au fost realizate o mulțime de studii asupra modului în care consumul de cafea protejează ficatul de diferite afecțiuni. Grație complexului de antioxidanți, cafeaua întârzie dezvoltarea unor afecțiuni grave ale ficatului precum fibroză hepatică sau carcinom. Mai mult decât atât, la nivel global există o legătură directă între consumul de cafea și scăderea mortalității celor cu sau fără afecțiuni hepatice. 
boabe de cafea proaspat prajita

5. Cafeaua, sursă de potasiu și acid folic

Cafeaua este un dar al naturii, de care trebuie să ne bucurăm din plin. Substanța activă din cafea, cofeina, conține peste 1000 de compuși activi printre care și potasiu și acid folic. În caz că te întrebi de ce ai nevoie de potasiu, acesta este benefic pentru inimă și rinichi. Atunci când potasiul scade, corpul tău poate să experimenteze probleme legate de inimă, cancer, digestie sau chiar infertilitate. 
Acidul folic este esențial globulelor roșii, care sunt parte din sângele tău. În momentul în care acidul folic scade, organismul tău poate experimenta anemie și te vei simți mai slăbit. 

6. Cafeaua scade riscul de diabet zaharat

Conținutul minunat al cafelei abundă în minerale importante precum magneziu, crom și polifenoli. Acestea ajută la prevenția boliilor inflamatorii și scad cu 30% riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 asa cum reiese din studiile prezentate de diabetes.co.uk. Aceste proprietăți sunt valabile atât în cazul cafelei cofeinizate cât și decaff. 

7. Mai multă cafea, mai multă atenție

Ai simțit vreodată cum te simți mai inspirat, imediat după ce îți savurezi cafeaua? Ei bine, nu întâmplător consumul de cafea îmbunătățește concentrarea și atenția, iar tu vei simți cum poți muta munții din loc. În acest mod, poți să îți îmbunătățești performanța la locul de muncă, iar orele lungi de condus pe timp de noapte devin mai sigure și mai ușoare.

Cum consumam cafeaua?

Consumul moderat de cafea este definit prin 2-5 căni de cafea pe zi. Acesta diferă de la persoană la persoană, însă majoritatea studiilor realizate arată o legătură directă între cafea și îmbunătățirea sănătății și vitalității organismului. Cercetătorii atrag atenția asupra modului în care fumatul poate să anuleze toate beneficiile cafelei, în ciuda plăcerii asocierii căniilor de cafea cu o țigară. De asemenea, efectele acesteia diferă de la persoană la persoană și se referă strict acei oameni care nu au interdicții medicale asupra consumului de cafea. Totodată, oricât de plăcută este cafeaua consumată cu orice ocazie, excesele de orice fel pot dăuna organismului, astfel se recomandă moderație chiar și în cazul acestei băuturi magice. 

De acum, toate momentele în care savurezi cafea devin și mai plăcute. Diminețile în care de abia aștepți să îți bei cafeaua în timp ce te pregătești pentru o nouă zi, vor avea mai mult farmec știind câtă bucurie îi oferi corpului tău prin antioxidanții din fiecare ceașcă.
Pe lângă lista lungă de beneficii prezentate mai sus, consumul de cafea ne încântă.
Nu știm dacă întradevăr oamenii care beau cafea trăiesc mai mult, dar știm sigur că oamenii care beau cafea sunt mai fericiți!

Daca articolul nostru te-a convins, te invitam in magazinul de cafea Laboratorul Naturii pentru a te delecta cu unul sau mai multe dintre sortimentele noastre de cafea premium.

Surse informatie: 

Sursa foto: https://pixabay.com