Infuzarea ceaiului este o tradiție onorată în timp care poate fi urmărită până acum 5.000 de ani, în China antică. Potrivit legendei, împăratul Shen Nung se relaxa în grădina palatului său, lângă un frumos copac de Camellia Sinensis, şi în timp ce fierbea niște apă proaspătă pentru băut, mai multe frunze au căzut din copac și au ajuns în oala lui. În loc să arunce infuzia, Shen Nung a decis să o guste. Împăratul a fost surprins și încântat de băutura caldă și aromată și și-a dedicat mulți ani studierii proprietăților sale curative.

De-a lungul a mii de ani, consumatorii de ceai din întreaga lume au perfecționat arta și știința infuzării ceaiului. Într-adevăr, acest proces joacă un rol semnificativ în dezvoltarea aromei și gustului din fiecare ceașcă. 

Chiar și cele mai fine ceaiuri pot fi afectate de amărăciune sau lipsă de aromă, dacă nu sunt infuzate corect.

 Așa că hai să descoperim cele mai frecvente cinci greșeli de infuzare care pot afecta negativ aroma și calitatea ceaiului tău zilnic:

Greșeala nr. 1: infuzarea ceaiului in apă prea fierbinte

Când pregătiți ceaiul, primul pas este să fierbeți apă. Acesta este un pas esențial, deoarece procesul de fierbere este responsabil pentru oxigenarea apei și extragerea aromelor din ceai.

Cu toate acestea, apa clocotită poate arde de fapt frunzele delicate de ceai alb și verde, rezultând un gust amar neplăcut. În loc să fierbeți apă la 100 grade Celsius, aduceți apa la fierbere ușoară, care va aduce suficient oxigen pentru a spori ceaiul - în jur de 75 până la 85 grade Celsius pentru majoritatea ceaiurilor albe și verzi. Dacă nu aveți termometru, căutați șirurile mici de bule care plutesc la suprafața apei. Această temperatură ar trebui să fie suficientă pentru infuzarea ceaiurilor mai delicate.

Ceaiul negru, ceaiul rooibos și ceaiul din plante sunt suficient de robuste pentru a-și menține aroma in apa clocotită. Când pregătiți aceste ceaiuri, lăsați apa să ajungă la fierbere completă, până la 100 grade Celsius. Ceaiurile Oolong cad undeva la mijloc și ar trebui să fie infuzate la aproximativ 90 de grade Celsius.

Greșeala nr. 2: încălzirea apei în cuptorul cu microunde

După cum am spus anterior, procesul de fierbere este responsabil pentru oxigenarea apei. Acest pas scoate la iveală aromele complete ale ceaiului.

Microundele încălzesc apa prea repede și inegal, ceea ce poate duce la un ceai plat, plictisitor sau cu gust amar. Această metodă nu permite de obicei formarea bulelor în același mod ca un ceainic, ceea ce înseamnă că ceaiul nu este oxigenat corespunzător. În plus, microundele pot transmite mirosurile alimentare în apă pe măsură ce se încălzește. Pentru cele mai bune rezultate, începeți întotdeauna cu apă rece, proaspătă, filtrată sau plată și încălziți folosind un ceainic.

Greșeala nr. 3: Infuzare insuficientă

Lăsați ceaiul să se infuzeze pentru o perioadă corectă de timp.Acesta este un pas esențial în prepararea ceaiului aromat, cu un corp deplin. Pe măsură ce ceaiul se absoarbe, frunzele uscate se desfășoară și își eliberează aromele în apă. Sub-infuzarea ceaiului va avea ca rezultat o ceașcă slabă și apoasă, care nu are gust.

Greșeala nr.4: Infuzare prelungită

Poate că o greșeală chiar mai frecventă de infuzare a ceaiului decât să nu infuzăm suficient este să permiteți ceaiului să stea in apă prea mult timp. Dacă depășiți timpul recomandat de infuzare, ceaiul poate deveni amar. Acest lucru este cauzat de un exces de taninuri în apă. Dacă ceaiul a fost infuzat prea mult timp o sa observați o culoare foarte închisă împreună cu un gust amar neplăcut. Pentru cele mai bune rezultate, urmați întotdeauna timpii recomandati de infuzare a ceaiului de pe ambalaj.

Greșeala nr. 5: Strângerea pliculețului de ceai

Ați strâns vreodată plicul de ceai în ceașcă înainte de a-l arunca? Mulți oameni fac acest lucru în încercarea de a extrage aroma completă din ceai. Cu toate acestea, acest lucru are un rezultat similar cu infuzarea prelungită.

Dacă ceaiul a fost infuzat pentru timpul recomandat, atunci aromele complete au fost deja extrase în apă. Când strângi plicul de ceai, eliberezi pur și simplu excesul de tanin. Acest lucru va avea ca rezultat o aromă amară pe care majoritatea dintre noi am prefera să o evităm.

Sperăm că aceste sfaturi pentru infuzarea ceaiului au fost utile și vă vor ajuta să vă bucurați de ceașca perfectă de ceai de fiecare dată. 


Sursa foto: pixabay.com